Biografie van Venerable Thrangu Rinpoche

vajravidya-ThranguRinpoche

Negende reïncarnatie

Thrangu Rinpoche is een van de belangrijkste leraren van de Kagyu Traditie. Hij heeft de graad van Geshe en Khenpo, hij heeft vier Vajra regenten gedoceerd en is een belangrijke gids voor de lama’s in Rumtek. Rinpoche is de negende incarnatie van een lijn van in hoge mate gerealiseerde meditatiemeesters. Rinpoche is op dit moment hoofd van verschillende kloosters en centra in India, Nepal, Zuidoost Azië, Europa en Noord Amerika.

Gesticht in 1454

Toen de 7e Gyalwa Karmapa Chodruk Gyatso (1454-1506) de regio bezocht van Thrangu in Tibet, stichtte hij het Thrangu Klooster en installeerde hij Sherab Gyaltsen als de 1e Thrangu Rinpoche. De Gyalwa Karmapa herkende hem als de incarnatie van Shubu Palgyi Senge, een van de vijfentwintig grote volgelingen van Guru Padmasambhava.

Herkenning op jonge leeftijd

De huidige 9e incarnatie van Thrangu Rinpoche is een uitstekend geleerde. Khenchen Thrangu Rinpoche werd geboren in Tibet in 1933. Toen hij vier was, herkenden Zijne Heiligheid de Gyalwa Karmapa en Tai Situ Rinpoche hem als de incarnatie van Thrangu Tulku door de namen van zijn ouders en de plaats van zijn geboorte te voorspellen. Op zijn zevende begon hij zijn studie in lezen en schrijven, grammatica, poëzie, astrologie. Hij begon weldra puja’s te memoriseren en bestudeerde de rituelen ervan en deed twee sets ngöndro op deze jonge leeftijd.

Monastieke inwijding

Op zestienjarige leeftijd begon Rinpoche zijn studie innerlijke wijsheid en filosofie. Hij deed een nauwkeurige studie van de nodige teksten met Lama Khenpo Lodro Rapsel. Toen hij drieëntwintig was, ontving Rinpoche de volledige monastieke inwijding van de Gyalwa Karmapa, samen met Chögyam Trungpa Rinpoche en Zurmang Gharwang Rinpoche. Hij werd geïntroduceerd in de natuur van de geest door Lama Khenpo Gangshar Wangpo. Op zevenentwintigjarige leeftijd arriveerde Rinpoche in India en op gezag van de Gyalwa Karmapa ging hij naar Rumtek Klooster in Sikkim. Op de leeftijd van vijfendertig werd hem het geshe examen over soetra, tantra en de Kagyu Traditie afgenomen in aanwezigheid van 1500 monniken, alle van verschillende sekten, in Baksa, India, en kreeg de graad van Geshe Rabjam. Thrangu Rinpoche is ook houder van de shengtong traditie (betreffende de Madyamika visie op leegte) doorgegeven door Jamgon Kongtrul de Grote. Bij zijn terugkeer naar Rumtek, werd Thrangu Rinpoche (abt) van Rumtek genoemd en van de Karma Kagyu sekte. Vanaf dat moment is hij de persoonlijke leraar van de Vajra regenten, Tai Situ Rinpoche, Jamgon Kongtrul Rinpoche and Gyaltsab Rinpoche. Thrangu Rinpoche gaf hen de talrijke leringen over filosofie en geschriften/ teksten.

Activiteiten

Thrangu Rinpoche dient samen met Khenpo Tsultrim Gyamtso Rinpoche als hoofd abt van het Nalanda Instituut voor hogere boeddhistische studies in Rumtek Klooster. In 1976, stichtte Rinpoche het retreatcentrum Namo Buddha in Nepal, en in 1981 startte hij de bouw van zijn eigen shedra (kleine universiteit), Thrangu Tashi Choling, in Boudhanath, Kathmandu. In 1986 aanvaardde Thrangu Rinpoche het verzoek van Chogyam Trungpa abt te worden van Gampo Abbey in Nova Scotia, Canada, Thrangu Rinpoche’s eerste klooster in Noord Amerika. Thrangu Rinpoche heeft ook het Vajra Vidya Instituut in Sarnath gesticht, waarmee hij de wens van Gyalwa Karmapa en Jamgon Kongtrul Rinpoche vervulde. Zijne Heiligheid de Dalai Lama benoemde Thrangu Rinpoche als de voornaamste leraar van de 17 e Gyalwa Karmapa Urgyen Trinley Dorje. Inmiddels in een klooster in Vancouver, Canada geopend. Venerable Thrangu Rinpoche en Tulku Damchö Rinpoche reizen over de gehele wereld om lessen en inwijdingen aan dharma studenten te geven.

Terug naar de leraren.