Activiteiten

ZONDAG 3 NOVEMBER  STUDIE EN MEDITATIEDAG MET HANS ZWART

hans-zwartVoor deze dag hebben we HANS ZWART opnieuw uitgenodigd om over de achtergronden van de sukhavati ceremonie (deel 2) te spreken en deze met ons te doen. Er zal een korte samenvatting zijn van deel 1 die we in juni met elkaar hebben beoefend. De SUKHAVATI ceremonie is de ceremonie voor het afscheid nemen (of gedenken) van een overledene.

Heb je deel 1 gemist, dat is geen bezwaar. Kort na het overlijden is er een ceremonie waarmee de overledene wordt begeleid naar Sukhavati, het zuivere land. Dit gebeurt met het reciteren van een tekst, het verbranden van een foto van de overledene of een kaartje met zijn of haar naam erop. Ook vindt er een offering plaats.

Na 49 dagen na het overlijden vindt er opnieuw een ceremonie plaats. Deze heeft tot doel om de overledene te begeleiden in deze Bardo periode en middels inspiratie gebeden een goede wedergeboorte te bewerkstelligen. Hierbij wordt eveneens een tekst gereciteerd en wordt opnieuw een foto van de overledene of een kaartje met zijn of haar naam erop verbrand.
Hans Zwart zal een korte samenvatting geven van het eerste deel en deze ceremonie met ons uitvoeren en daarna uitleg geven over het tweede deel na 49 dagen en deze ceremonie met ons uitvoeren.

Hans Zwart is sinds 1977 student van Chogyam Trungpa. Hij is leraar en meditatie instructeur bij het Shambhala centrum in Amsterdam. In het centrum heeft hij al vele malen deze ceremonie bij het overlijden van een naaste van iemand uitgevoerd. De dag bestaat uit inleidingen, meditaties en de uitvoering van de ceremonie. Voor verdere details (kosten, tijden, lunch)  zie hieronder.

Maandelijkse studie en meditatie op zaterdag of zondag

Maandelijks op een zaterdag of zondag organiseren we bijeenkomsten met studie en meditatie. De studie zal bestaan uit Dharmatalks. Deze hebben verschillende thema’s en/of komen uit verschillende bronnen voort, bijvoorbeeld: de ‘Weekly Words of Wisdom’ van Thrangu Rinpoche, bepaalde uitspraken of begrippen uit het Tibetaans Boeddhisme, slogans uit de Lojong ‘Seven Point Mind Training’, korte (of delen van) Dharmateksten, onderwerpen op verzoek van of inbreng vanuit cursisten* of actuele zaken in het licht van Boeddhisme. De meditaties zijn kalmte- en inzichtmeditaties uit de Mahamudra en meditaties uit de Tantra traditie: de helende, energetische vormen van meditatie, waarbij verbeelding, lichaam, klank en zintuigen centraal staan

Docent:
De docent is Antoon Kamp en een aantal keer in het jaar nodigen we een docent uit om een thema te behandelen of uiteen te zetten. We denken daarbij bijvoorbeeld aan Lama Kunga, Tulku Damchö of anderen uit de Boeddhistische traditie, zoals Hans Zwart.

Data en aanmelding:
Zaterdag 7 september (Antoon Kamp), zaterdag 5 oktober, zondag (let op!) 3 november (Hans Zwart) , zaterdag 7 december.

Per keer organiseren we een hele dag. Ochtend of middag is ook apart te volgen! Je kunt je aanmelden voor een dag of verschillende dagen, per dagdeel of verschillende dagdelen of voor alle vier bijeenkomsten tegelijk. Schrijf ze vast in je agenda!

Tijden:

10.00 uur inloop en 10.30 uur start programma met meditatie en Dharmatalk
12.45 uur lunch
13.30 uur start programma met meditatie en Dharmatalk
15.30 uur afronding van de dag.

Lunch: graag eigen lunch meenemen (tenzij we anders afspreken). Wij zorgen voor koffie, thee, (karne)melk, wat fruit en een krentenbol.

Locatie: Gebouw Birkstaete, Birkstraat 95, Belnummer 20, 3768 HD Soest, in het souterrain.

Bijdrage:
Voor tientjesleden (€ 10,00 per maand) is de bijdrage € 30,00 per dag, respectievelijk €20.00 voor een dagdeel. Voor niet leden is de bijdrage € 40,00 per dag, respectievelijk € 25,00 per dagdeel. Donaties in wat voor vorm dan ook, zijn altijd welkom!

Aanmelden: info@vajravidya.nl of telefonisch: 035 6026262

Meditatiebijeenkomsten-donderdagavond (doorlopend)

Donderdagavond is er wekelijks meditatiebeoefening (zonder studie). Tijden zijn: vanaf 19.15 uur inloop. Mediteren van 19.30 uur tot 21.00 uur. De meditaties (kalmte- en inzichtmeditatie) worden begeleid door Antoon Kamp of Pety Toutenhoofd.2017-11-19_120658

Start: vanaf donderdag 5 september. Behalve de officiële schoolvakanties
Locatie: Gebouw Birkstaete, Birkstraat 95, Belnummer 20, 3768 HD Soest, in het souterrain.
Kosten: € 90,00 (tientjesleden) of € 140,00 (niet-leden) voor 13 bijeenkomsten.

Cursussen Boeddhisme (Volksuniversiteit)

In het najaar geeft Antoon Kamp cursussen Boeddhisme aan de Volksuniversiteit in Soest en in Amersfoort. De cursus in Amersfoort begint op woensdagavond 11 september en bestaat uit zes lessen. De cursus in Soest begint op maandagavond 4 november en omvat ook zes lessen. Klik op de links hieronder voor meer informatie.

Volksuniversiteit Soest: https://www.ideacultuur.nl/volksuniversiteit-content/184-cursussen-workshops/1095-nieuw-in-de-voetsporen-van-de-boeddha

Volksuniversiteit Amersfoort: https://www.vuamersfoort.nl/persoonlijke-ontwikkeling/de-voetsporen-van-de-boeddha

Persoonlijke begeleiding- individueel

Als je behoefte hebt aan begeleiding bij je meditatie, bij veranderingsprocessen, bij verliesverwerking of zingevingsproblematiek, dan kun je individuele sessies afspreken. In deze begeleiding combineert Antoon Kamp zijn werkervaring als  lichaamsgericht en psychosociaal therapeut met zijn ervaringen als meditatie instructeur, docent Boeddhisme en boeddhistisch counselor. Met behulp van verhelderende gesprekken en begeleide vormen van meditatie biedt hij ondersteuning. Kosten, aantal bijeenkomsten en tijden vinden in overleg plaats.

Studiebegeleiding – individueel/groepje

Voor degenen die zich op een meer persoonlijke en diepgaande manier de filosofie en psychologie van het Boeddhisme eigen willen maken, bied Antoon Kamp de mogelijkheid aan om je te begeleiden bij studie, al dan niet in combinatie met meditatie. Aan de hand van een eerste verkenningsgesprek bepalen we het onderwerp, de literatuur, aantal en frequentie van bijeenkomsten, kosten, tijden en data. We kunnen daarbij gebruik maken van de collegeseries, Power Points en Readers die ik eerder heb gemaakt voor lessen/ colleges aan de verschillende universiteiten en een groep cursisten in Rotterdam. De locatie van de bijeenkomsten is het Vajra Vidya centrum

Klik hier voor een overzicht van onderwerpen van Lezingen en Collegeseries die Antoon zowel binnen (HOVO) als buiten de Universiteit heeft gegeven en voor u of uw organisatie kan verzorgen.

zandmandela

Zandmandela

[/two_columns_one_last]