Activiteiten

Klik hier om de voorjaarsagenda 2017 van het Vajra Vidya centrum in Soest in pdf formaat te openen.

Klik hier om de voorjaarsagenda 2017 van de studie- en meditatiegroep in Rotterdam (DJOJ centrum) in pdf formaat te openen.

Meditatiebijeenkomsten-donderdagavond (doorlopend)

Zowel voor gevorderden als beginners mediteren we op donderdagavond. Het is een oefenavond voor diegenen die regelmatig onder begeleiding van een leraar (Antoon Kamp) willen mediteren.
Afhankelijk van de situatie en deelnemers maken we een keuze uit de Mahamudra meditatie traditie (kalmte- en inzichtmeditatie) en de Tantra meditatie traditie (helende, energetische vormen van meditatie, waarbij verbeelding, lichaam, klank en zintuigen centraal staan.

Start: vanaf donderdag 12 januari doorlopend (tot 6 juli). Behalve de officiële schoolvakanties
Tijd: 19.30 tot 21.00 uur. Inloop vanaf 19.15
Kosten: Eerste termijn € 96,00 (tientjesleden) of € 150,00 (niet-leden) voor 12 bijeenkomsten; tweede termijn € 88 (tientjesleden) of € 137,50 (niet leden) voor 11 bijeenkomsten.

Locatie: Vajra Vidya centrum Soest

Studie- en meditatiegroep Rotterdam (DJOJ gebouw)

Op dinsdagen in Rotterdam wordt een tweetal programma’s aangeboden. De eerste betreft het meditatieprogramma. Het thema en de inhoud ervan is hetzelfde als in het Vajra Vidya centrum wordt aangeboden: ‘Beeld en verbeelding op het meditatief pad’

Het tweede programma betreft een studie/college programma met als titel De Vlucht van de Garoeda – het onderzoeken van de dimensies van Ruimte, Tijd, Kennis en Vrijheid

De vlucht van de Garoeda is een beroemde meditatietekst die geschreven werd door de zwervende yogi Shabkar Lama (1841 – 1922) tijdens een drie jaar durende retraite op een eenzaam eiland middenin het Kokonor meer in Tibet. In zijn poëtische en magische taal laat hij zien hoe gedachten en emoties in ons opkomen en ons leven voortdurend bepalen. Maar de geest zelf blijft een kwaltiteit houden van openheid en helderheid, een staat van volmaaktheid. Door zijn schitterende tekst roept hij bij de lezer een meditatieve staat van helderheid op, waardoor alle ervaringen geleidelijk transparanter worden.
Deze tekst is afkomstig uit de esoterische traditie binnen het Tibetaans Boeddhisme, die Dzogchen – volkomen volmaaktheid – wordt genoemd. Door een direct inzicht in onze eigen geest en het ervaren van de onderliggende helderheid die in iedere ervaring aanwezig is, kan middenin elke situatie van het dagelijks leven een krachtig gevoel van vrijheid en ruimte ontstaan. Een ruimte die tegelijkertijd de mogelijkheid biedt om onze vaste reactiepatronen (verleden geprojecteerd naar de toekomst) te doorbreken, waarbij tegelijkertijd nieuwe inzichten (kennis) tot stand kunnen komen.

“Laat elke gedachte voorbijgaan als de vlucht van een vogel die in de lucht geen sporen nalaat, laat elke huidige gewaarwording voorbijgaan als volstrekte heldere ruimte, Laat elke gedachte voorbijgaan zonder er ook maar één te ontwikkelen of te veranderen, en geniet op je gemak van de natuurlijke staat van open ruimte”.

Achtergrondliteratuur: De vlucht van de Garoeda, Shabkar Lama. Er zijn twee Nederlandse vertalingen van deze tekst. Eén van Robert Hartzema en één van Keith Dowman (vertaald uit het Engels). Hoewel de verzen uit de Vlucht van de Garoeda als basis dienen voor de colleges, zal ik ook gebruik maken van Dzogchen literatuur, waarvan ik later een overzicht zal geven. Als ondersteuning voor het bestuderen van de tekst krijg je een kopie van de Power Points en eventuele artikelen die de tekst verder toelichten of verduidelijken.

Voor verdere details zoals data, tijden, kosten en locatie klik hier op op de link om het programma in pdf formaat te openen.

Studie en meditatie: Beeld en verbeelding als vaardig middel op het meditatief pad – 7 zaterdagochtenden

Kunst en religie zijn altijd diep verbonden geweest, in het westen, maar ook in het Boeddhisme. Daar het proces van ontwaking volgens het Boeddhisme een essentieel gevolg is van onze geestesgesteldheid, functioneert de boeddhistische kunst veelal als spiegel daarvoor.

Het Boeddhisme kent vele kunstzinnige uitdrukkingsvormen, zowel visueel (beelden, thangka’s, stoepa’s, tempels), auditief (gezangen, gebeden, mantra’s) alsook via drama (dans, opera, yoga).

In het (meditatief) ritueel worden de verschillende kunstzinnige uitdrukkingsvormen geïntegreerd en tot een eenheid gebracht. Dit meditatief ritueel heeft zowel een wereldse als een transcendente uitingsvorm. Zo omarmt het Japanse Zen Boeddhisme meer wereldse uitingsvormen (bloemschikken, schilderen) en benadrukt het Tibetaans Tantra Boeddhisme de meer sacrale uitingsvorm (yidam meditatie, waarbij op liturgische wijze ‘hemelse’ voorstellingen van Boeddha’s worden gecreëerd).
Hoewel beide uitingsvormen van elkaar verschillen, dienen ze toch hetzelfde doel, namelijk om de geest te transformeren zodat de fundamentele aard van de werkelijkheid herkend kan worden.

In deze cursus zoomen we in op deze liturgische vormen van meditatie: hoe werkt het en wat is de functie ervan en hoe kunnen we deze op ‘eigen wijze’ toepassen om onze geest te verhelderen, te kalmeren en tot inzicht brengen. Het boek van Thrangu Rinpoche ‘The Essence of Creation and Completion’ gebruiken we als achtergrondliteratuur.

‘Creation stage is mainly for undermining the deluded appearances of ordinary reality, and completion stage for undermining attachment to the reality of that creation stage itself’
Bron: The essence of Creation and Completion, Thrangu Rinpoche

Tijdens deze cursus beoefenen we verschillende meditatievormen: kalmte- en inzichtmeditatie; verbeeldingsmeditaties en energetische vormen van meditatie. De meditaties zelf hebben als doel om de inherente wakkere, open, vredige en meedogende kwaliteit van de geest op te wekken, deze te herkennen en te integreren in ons leven

Data: zaterdag 28 januari; 18 februari; 11 maart; 15 april; 6 mei en 27 mei; 17 juni
Tijd: van 10.30—12.45 uur. Inloop vanaf 10.15
Kosten: Voor zeven bijeenkomsten € 105,00 (voor tientjesleden) of € 125,00 (voor niet-leden)
Locatie: Vajra Vidya Centrum Soest

Studiebegeleiding – individueel of als groep

Voor degenen die zich op een meer persoonlijke en diepgaande manier de filosofie en psychologie van het Boeddhisme eigen willen maken, bied ik de mogelijkheid aan om zowel als (zelf te vormen) groep of individueel je te begeleiden bij studie. Aan de hand van een eerste verkenningsgesprek bepalen we het onderwerp, de literatuur, aantal en frequentie van bijeenkomsten, kosten, tijden en data. We kunnen daarbij gebruik maken van de collegeseries, de Power Points en de Readers die ik eerder heb gemaakt voor de lessen/ colleges aan de verschillende universiteiten en een groep cursisten in Rotterdam. De locatie van de bijeenkomsten is in het Vajra Vidya centrum of elders (als het een grotere groep betreft).

Klik hier voor een overzicht van onderwerpen van Lezingen en Collegeseries die Antoon zowel binnen (HOVO) als buiten de Universiteit heeft gegeven en voor u of uw organisatie kan verzorgen.

Persoonlijke begeleiding

Als je behoefte hebt aan begeleiding bij je meditatie, bij veranderingsprocessen, bij verliesverwerking of zingevingsproblematiek, dan kun je individuele sessies afspreken. In deze begeleiding combineer ik mijn werkervaring als yogadocent, lichaamsgericht psychosociaal therapeut met mijn ervaringen als meditatie instructeur, docent Boeddhisme en boeddhistisch counselor. Met behulp van verhelderende gesprekken en begeleide vormen van meditatie bied ik ondersteuning. Kosten, aantal bijeenkomsten en tijden vinden in overleg plaats.